Welkom in onze brouwerij

Wat in 2016 begon als een voormalige bloemenhal is in een paar jaar tijd omgebouwd tot een hoogst efficiënte brouwerij met een capaciteit van 1000 liter per brouwsel. Eind 2021 hebben we onze capaciteit eindelijk verhoogd waardoor we bij een hogere stort 1000 liter kunnen brouwen, 300 liter meer dan de vorige installatie. In de brouwerij hebben we ook een brouwinstallatie van 100 liter, deze gebruiken we voornamelijk voor onze experimentele ‘Limited Editions’. Ook hebben we en een aantal 20 liter ketels die we gebruiken voor onze bierbrouw workshops. Graag beantwoorden we alle vragen tijdens een rondleiding, proeverij of een bierbrouw workshop in de brouwerij zelf.

Maak kennis met onze brouwerij
Onze brouwerij is opgezet vanuit het oogpunt van schaalbaarheid waardoor we in staat zijn zowel kleine (100 liter) als grote batches bier (1000 liter) te brouwen.

  • Brouwerij

    Tweetal temperatuur gereguleerde ruimtes, centraal brouwhuis, voldoende opslagruimte en een gezellig proeflokaal

  • Moutkamer

    Door de luchtvochtigheid en temperatuur te reguleren kunnen we een constante kwaliteit mout garanderen

  • Schrootmodel

    Met een schrootmolen op krachtstroom en legio instel mogelijkheden scheiden we rap en optimaal het kaf van het koren

  • Maischketel

    De filterplaat van wedge wire geeft onze maischketel een efficiente doorstroming zelfs bij een capaciteit van 400 kg mout; bring on the big beers

  • Kookketel

    Met 27KW aan vermogen en een isolerende dubbele wand zorgen we in de kookketel voor een efficiënte kook van het brouwsel

  • Heet water ketel

    Met een ketel specifiek voor sparge water is er altijd voldoende warm water beschikbaar

  • Verwarmen

    Vanuit een milieu- en efficiëntieoverweging zijn we in transitie van gas naar (deels) elektrisch

  • Koelen

    Onze warmte wisselaar heeft 40 platen, hiermee koelen we het bier in één keer terug naar fermentatietemperatuur, restwarmte slaan we weer op

  • Fermentatie

    Een 1150 liter fermentatie tank met dubbele wand zorgt voor een gecontroleerde fermentatie

  • Lageren & rijpen

    In een van onze 3 lager tanks kunnen de bieren rijpen, zakt het gist uit en zorgen we voor smaakontwikkeling voordat we ze bottelen

  • Afvullen

    De taaie sessie van brouwen, het bottelen. Gelukkig bijna volledige geautomatiseerd zodat we 1000 liter binnen 3 tot 4 uur op fles hebben

  • Schoonmaken

    Door de centrale plaatsing van ons clean in place (CIP) systeem worden de tanks brandschoon gespoeld

  • Proeflokaal

    Met uitzicht op het brouwhuis de gezellige plek in de brouwerij. De huiskamertafel heeft plek voor 12, ideaal voor borrels en proeverijen

Huurbrouwen
Zelf een mooi bier gebrouwen maar de niet de capaciteit/tijd om deze in grote volumes te maken, we kunnen elkaar helpen! Wij brouwen op afspraak naar eigen of gezamenlijk te bepalen recept. Interesse neem contact met ons op via onderstaande knop.

Meer informatie

Het brouwproces
In 10 stappen nemen we je mee op reis hoe onze brouwmeester van de simpele basis ingrediënten tot smakelijk bier komen. Altijd al een keer zelf een biertje willen brouwen, wacht niet langer en vraag een brouwworkshop aan!

Workshop aanvragen

  • 1 - Mout

    We selecteren alleen de beste mout voor het brouwen van onze bieren. De mout bepaald in grote mate de hoeveelheid alcohol, smaak en kleur van het bier.
  • 2 - Schroten

    De mout wordt in een molen gemalen tot een substantie die we 'schroot' noemen. De binnenkant van de moutkorrel is nu beschikbaar voor de volgende stap.
  • 3 - Maischen

    Tijdens het maischen wordt de geschrote mout in fasen gemengd met heet water. De enzymen die vrijkomen breken het zetmeel af tot suikers.
  • 4 - Filteren

    Alle belangrijke suikers zijn opgelost in het water. De achtergebleven mout dient als een natuurlijk filter tijdens het overhevelen naar de kookketel.
  • 5 - Koken

    Hop wordt tijdens het koken toegevoegd, eerder in de kook hoe bitterder het bier wordt. Het koken duurt tussen de 1 en 2 uur afhankelijk van het type bier.
  • 6 - Hop

    De hoeveelheid, soort en tijdstip van toevoegen zijn bepalend bij de smaakafgifte van de hop. Door deze combinaties zijn er eindeloos veel variaties bier te brouwen!
  • 7 - Koelen

    Tijdens het koken noemen we het bier nog geen bier maar 'wort'. De wort moet na het koken zo snel mogelijk gekoeld worden om minder vatbaar te zijn voor bacteriën.
  • 8 - Vergisten

    Door gist toe te voegen worden de suiker omgezet naar alcohol en CO2. De CO2 zorgt voor de bubbels in het bier.
  • 9 - Bottelen

    Na 2 tot 4 weken vergisten is het zover, bottelen! Het bier gist na het bottelen nog een aantal weken na op de fles, dit zorgt het koelzuur en een stevige schuimkraag.
  • 10 - Proost!

    Bewaar ons bier rechtop, serveer het in een goed glas en schenk de fles niet helemaal leeg vanwege het bezinksel onder in de fles. Genieten, proost!

Tijdslijn brouwerij
Onderstaande tijdslijn geeft inzicht in de historie van Stadsbrouwerij Veenendaal en onze toekomst plannen!

2016
Nieuwe locatie

In 2016 registeren we de merknaam Stadsbrouwerij Veenendaal en kopen onze locatie in Veenendaal.

2017
Productie

Dit jaar staat in het teken van het opbouwen en stabiliseren van ons brouwhuis.

2018
Nieuwe bieren

In 2018 richten we ons op het uitbreiden van ons assortiment en het op voorraad hebben van onze standaard bieren.

2019
Brouwen

In 2019 brouwen we de bieren die in voorgaande jaren goed ontvangen zijn, plus de introductie van nieuwe smaken!

2020
Fulltime

We gaan fulltime aan de slag in de brouwerij waarbij we naast onze eigen bieren ook voor huurbrouwers brouwen.

2021
Beleving

Het jaar dat na een jaar van onthouding van beleving kwam. We gaan het goedmaken met workshops en BBQs.

Ons team
Stadsbrouwerij Veenendaal heeft een klein maar fijn team met een voorliefde en achtergrond in speciaalbier. Als eigenaar wordt Glenn bijgestaand door zijn vrouw Patricia. Het brouwen van onze bieren wordt gedaan door brouwmeester Glenn en de hulp van een wisselend team enthousiaste brouwers/vrijwilligers.

Heb je interesse om een keer mee te komen helpen op een brouw- of vuldag? E-mail naar info@stadsbrouwerijveenendaal.nl of bel/WhatsApp 06 4126 4458 .

Glenn

Eigenaar & brouwmeester

Patricia

Advies en support

Gabrielle

Helpende hand