Wie is Gilbert? Het verhaal gaat dat Gilbert van Schoonbeke, een handelaar uit Antwerpen, zich in de 16de eeuw richting de het nu huidige Veenendaal begaf. Hier aangekomen vond hij een rijke veenbodem. Samen met 300 Vlamingen heeft hij hier naar turf gegraven op de plek waar nu Veenendaal ligt. Hij wordt door velen gezien als de oprichter van het ons Veenendaal. Om dit te vieren is 2019 in Veenendaal uitgeroepen tot het Gilbertjaar waarin zijn 500ste verjaardag werd gevierd. Deze ondernemende oorsprong van Veenendaal vinden veel mensen typisch aan het Veenendaals DNA van deze dag. Om dit te vieren hebben wij de hand gereikt aan Stadsbrouwerij 't Pakhuis uit Antwerpen. Samen hebben wij hierna de Gouden Gilbert gemaakt om het 500ste geboortejaar van Gilbert, oftewel het Gilbertjaar, te vieren. We hopen iedereen zo ook kennis te laten maken met de mooie geschiedenis van Veenendaal.

Wat is Gouden Gilbert? Gouden Gilbert, de naam zegt het al. Dit goudblonde bier is een heerlijk doordrinkbaar speciaalbier van hoge gisting met een licht kruidig karakter.

Check Gouden Gilbert in op Untappd

Gouden Gilbert is werkt goed als dorstlesser of aperitief en laat zich voornamelijk goed combineren met de bekende biersnacks. Zoek je lokale en ambachtelijke snacks? Wij raden ‘De Kaasproeverij’ & 'Landwinkel De Eekhoeve’ aan.

Dat hij mag smaken, proost!

Koop online
Algemene informatie
Wij vinden lokaal belangrijk, als de Stadsbrouwerij van Veenendaal hebben wij ervoor gekozen om bij elk van onze bieren een individu die iets voor Veenendaal heeft betekent in de spotlight te zetten. Wij vertellen hier graag meer over in de brouwerij, het is mogelijk om hier vrijdag (onze brouwdag) langs te komen of om een beleving te boeken. Hiernaast bieden wij cadeauverpakkingen, proeverijen en workshops bierbrouwen aan. Kijk onze webshop voor meer informatie! Heb je zelf nog leuke ideeën over een persoon die iets voor Veenendaal betekent/ heeft betekend?

Kleur

Een warme zomerzon die zich aan het klaarmaken is onder te gaan. De goudgele tint is duidelijk zodra je het bier in je glas laat vloeien. Bier mag 'lomp' uitgeschonken worden.

Geur

Door de combinatie van speciale mouten heeft het bier een moutige geur. De aangename zoet- en frisheid wordt qua karakter bijgestaan door een bittertje.

Smaak

Een zacht mondgevoel wat snel gevolgd wordt door een combinatie van fris, bitter en een zuurtje. Een lichte toets van moutigheid blijft achter qua afdronk.

Inspiratie

De introductie in de wereld van speciaalbier gebeurt veelal door het drinken van een blond biertje. Hier start ook het verleden van Stadsbrouwerij Veenendaal, een stijl bier welke we graag met jullie willen delen!

Seizoen

Gouden Gilbert blond is prima geschikt als dorstlesser of aperitief op een mooie lente/zomer dag. Het frisse karakter van dit bier is dan ook meer geschikt voor de warme droge maanden dan de koude regenachtige.

Type bier

Een "blond" bier is van hoge gisting met een goudgele kleur. Zou het bier een lage gisting hebben noemen we het ‘gewoon’ pils. Het verschil met pils zit in de extra smaken die de hoge gisting meebrengt en extra hopvarianten. Vaak heeft blond bier een iets hoger alcoholpercentage.

Wist je dat

Blond bier is pas recent een populair bier wat het een aantal jaar moest afleggen tegen de zwaardere donkere of triple bieren. Blond bier varieert qua alcoholpercentage vaak tussen de 5 en 8% vol. alcohol.

Food pairing

Door het milde karakter van dit bier zijn milde snacks een aanraders. Daarbij is zout een goede combinatie omdat je er meer dorst van krijgt! Wij snacken bij dit bier graag kip, toast met gerookte zalm en een lekkere hamburger met oude kaas.

Soorten hop

Soorten mout

Temp °C

IBU

EBC