Gilbert bier 2019 – smaakvolle tripel

De grondlegger van de Antwerpse stadsontwikkeling heeft in de zestiende-eeuwse toen de bevolking zo dorstig was dat er bier geïmporteerd moest worden om aan de vraag te kunnen voldoen de basis gelegd voor een groot aantal brouwerijen in Antwerpen. Om zowel de stad als de brouwerijen op te bouwen werd er gebruik gemaakt van turf uit Veenendaal.

Ter ere van de 500ste “verjaardag” van Gilbert van Schoonbeeke hebben de Antwerpse Stadsbrouwerij ’t Pakhuis en de Veenendaalse Stadsbrouwerij Veenendaal de handen ineen geslagen en voor dit jubileum een samenwerkingsbier te brouwen.

Van de eerste batch van het Gilbert 2019 bier is tweemaal 1000 liter gebrouwen, een Antwerpse variant met boekweit en een Veenendaalse variant met turfmout. De bieren zijn zijn afgevuld in fraaie 0.75CL flessen en worden als set verkocht.

Gilbert 2019 bier

Korte rapportage waarin stil word gestaan bij Gilbert en het ontstaan van het Gilbert bier 2019. De stort van dit speciale samenwerkings bier werd gedaan door Bart de Wever, burgemeester van Antwerpen. Bron: ATV.be

Gilbert bouwde mee aan de ontwikkeling van stad en bierbrouwerijen in Antwerpen. Tijdens de bouw werd er baksteen gebakken met turf afkomstig uit Veenendaal.

Gilbert had een liefde voor ontwikkeling, bier en samenwerking iets wat we terug laten komen in het Gilbert bier. Daarnaast zullen er in 2019 in zowel Antwerpen als Veenendaal talloze initiatieven opgezet worden die in het teken staan van Gilbert!

Meer initiatieven op Gilbertjaar2019.nl

Aflevering van Keuken van Utrecht waarin Emina en Bernd op bezoek waren bij ons in de brouwerij. In dit item aandacht voor het Gilbert bier 2019, bostelbrood en natuurlijk de officiële lancering van het bier in Brasserie de Plantage.

Tijdens de lancering op 18 april 2019 werd er naast de twee varianten van het Gilbert bier ook het eerste bostelbrood van Bakkerij 't Haverland geserveerd waarin de Veenendaalse variant van de tripel verwerkt is!

Bekijk de volledige aflevering

Kleur

Ongefilterde volle gouden kleur die uitnodigt om te proeven in de stijl van een klassieke tripel.

Geur

De kruidige toetsen van zowel de boekweit en de turf komen tot zijn recht in de geur van het bier.

Smaak

We gaan niet al te veel verklappen. We nodigen een ieder uit om in goed gezelschap beide bieren te proeven!

Inspiratie

De brouwmeesters van beide brouwerijen hebben zich laten inspireren door de ingrediënten die tot de verbeelding spreken van beide steden!

Seizoen

Dit bier kan het gehele jaar gedronken worden door zijn gelaagdheid in smaak. Het bier heeft de naam Gilbert bier 2019 maar kan prima bewaard worden voor een mooi moment in 2020 of later.

Type bier

Zwaar bier van hoge gisting. Door de hoge stort van mout en toevoeging van suiker hoog in alcohol met een plezierige toets van kruiden.

Wist je dat

De benaming tripel is naar waarschijnlijkheid ontstaan bij de Westmalle brouwerij waar het initieel "superbier" werd genoemd.

Food pairing

Kruidige gerechten met basilicum of pesto zijn een heerlijk combinatie met een tripel. Daarnaast de klassiekers kaas en worst!

Soorten hop

Soorten mout

Temp °C

IBU

EBC